پوسته تریور

حفره های زاویه دار و افزایش راندمان در پوسته های تریور

قباد کورش نیا – مدیر شرکت تجهیزات صنعتی بهینه

پوسته تریور قطعه اصلی دستگاهی است با نام انگلیسی ( Indented Cylinder Separator )، یک دستگاه تمیز کننده و درجه بندی دانه که برای جداسازی بذور علف هرز، دانه های شکسته و سایر ناخالصی ها از غلات مانند گندم، جو، برنج، ذرت و غیره استفاده می شود. می‌تواند ناخالصی‌های کوتاه‌تر یا بلندتر از دانه‌ها را حذف کند و همچنین دانه‌ها را بر اساس طولشان طبقه‌بندی نماید. در شکل زیر (تصویر 1) این قطعه با علامت قرمز نشان داده شده است.

تصویر 1

روش کار

همانطور که در تصویر پیداست دانه ها با سرعت یکنواخت از طریق ورودی (پیکان آبی) مستقیماً به داخل سیلندر چرخان تغذیه می شوند. در نتیجه مواد و ذراتی که در حفره های ایجاد شده در سیلندر به دام می افتند بالا رفته و به داخل محفظه جمع‌آوری پرتاب می‌شوند. سپس مواد موجود در حفره توسط یک پیچ انتقال از دستگاه، تخلیه می شود (پیکان زرد در تصویر). موادی که در داخل سیلندر باقی می‌مانند یا دوباره داخل آن می‌افتند ازطریق دستگاه هدایت کننده به سمت خروجی جریان می‌یابند (پیکان سبز)

راندمان جداسازی دستگاه را می توان هم با انتخاب سایز حفره ها و هم با تنظیم قسمت جداکننده (موقعیت لبه مورب در تصویر 2) کنترل کرد. راندمان جداسازی بالای جداکننده حفره ها توسط دستگاه کندگیر قابل تنظیم نصب شده در بخش استوانه ای جداکننده دانه بلند بیشتر افزایش می‌یابد. همانطور که در تصویر 2 می بینیم دانه هایی که سایز آنها با حفره ها همخوانی ندارد داخل آنها مستقر نشده و عملیات جداسازی در مورد آنها صورت نمی پدیرد.

تصویر 2

تکنیک حفره های زاویه دار

تا این مرحله روند کار بسیار ساده بوده و بسیاری از صنعتگران و سازنده های محترم مطابق فرآیند ذکر شده اقدام به تولید و ساخت پوسته های تریور می نمایند. البته نکته ای اساسی در این بین مغفول مانده است. چنانچه نگاه دقیق تری به موضوع داشته باشیم، در حالت عادی دانه‌های هم سایز با حفره ها پس از استقرار در حفره و سپس چرخش آن پیش از رسیدن به بخش جداکننده ناخالصی ها (لبه مورب)، بر اساس نیروی جاذبه فرو می ریزند. (حفره های بدون زاویه در تصویر 3 ) این نکته از اساسی ترین قسمت های طراحی و تولید پوسته های تریور می باشد.

تصویر 3

همانطور که در تصویر 3  می بینیم همخوانی حفره های بدون زاویه با دانه مورد نظر و استقرار آن به تنهایی برای رسیدن به نتیجه دلخواه (جداسازی ناخالصی ها) کافی نیست. عدم توجه به این مساله موجب کاهش شدید راندمان دستگاه شده و حجم بالای ناخالصی ها در محصول نهایی، موجب کیفیت پایین آن می شود. می بایست روشی بکار برد تا دانه های مستقر در حفره ها تا رسیدن به محل جداسازی سقوط نکند.

تکنیک ظریفی که طراحان دستگاه در فرایند طراحی و ساخت آن بکار برده اند ایجاد زاویه در حفره ها بوده که در نهایت زاویه ایجاد شده در خلاف جهت چرخش سیستم، موجب گیر انداختن دانه ها در آن شده و به آسانی ناخالصی ها را تا رسیدن به محل جداکننده محبوس می نماید. به همین دلیل بروی تمامی پوسته ها پیکانی قرمز رنگ (تصویر 4) جهت نصب شدن دستگاه با توجه به سوی چرخش سیستم را نشان می دهد تا موقعیت حفره های موجود نسبت به چرخش موجب اطمینان از کارایی و بالا رفتن راندمان شود.

تصویر 4

متاسفانه بسیاری از تولیدکنندگان پوسته تریور توجهی به این نکته فنی نداشته و صرفا بخاطر کم کردن هزینه تولید و کاهش قیمت تمام شده اقدام به تولید قطعات با حفره های بدون زاویه نموده که در نهایت منجر به راندمان پایین دستگاه و تولید آرد بی کیفیت می شود، لذا توجه به آن ( وجود حفره های زاویه دار – تصویر 5 ) در هنگام سفارش و خرید، از نکات کلیدی و اصلی است که مدیران فنی و تولیدی می بایست به آن توجه نمایند.

تصویر 5

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *